Namazda ve Duada Esnenir mi?

Esnemek kısaca Uyku, yorgunluk veya can sıkıntısı halinde, elde olmadan, ağzın kendiliğinden açılarak, uzunca bir nefes alıp verme hali. Bu hal bir bakıma, dalgınlık ve gaflet haline benzer.
Birine karşı esnemek: Aşağılayarak sıkıldığını açıklamak anlamına gelmektedir.
Şimdi Namaz kılarken esneyen bizlere soruyorum: En sevdiğimiz olması gereken Yaratıcımıza karşı en yakın olduğumuz an namaz anıdır. Namazın da secde hali. İnsan olarak sevdiğimiz birinin yanında gözümüzü daha açarız, onunla muhabbet etmekten zevk alırız, onun yanından yarılmak istemeyiz. Dikkat ettiniz mi çok sevdiğiniz birinin yanında hiç esner miyiz? Esnemeyiz. Çünkü pür-dikkat ona kendimizi veririz. Onun muhabbetiyle dolarız. İşte böyle bir durumda ne namazda ne duada ne de diğer işlerimizi yaparken esnememeliyiz.
Esnemek o işin ciddiyetini yok eder. Hem en sevdiğinin karşısında duracaksın hem de esneyeceksin! Üzgünüm, bu senin sevdiğine verdiğin değerin ne kadar olduğunu belirtir. Sen birşeyler anlatırken karşındaki muhatabın esnerse bu durum senin hoşuna gider mi? Demez misin ki "Ne biçin insan beni dinlemiyor bile, uykusu gelmiş" belki başka şeyler de aklından geçer. Hal böyleyken kıldığın namazın, yaptığın duanın ne derece kabul gördüğünü var kendin düşün.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Çifin çiçeği (Ağu-Avu çiçeği)

Trabzonlu Ses Sanatçıları-3 Süreyya Davulcuoğlu

Trabzonlu Ses Sanatçıları-6 Fahrettin Dilaver