Çifin çiçeği (Ağu-Avu çiçeği)

Çalıgillerden olan çifin çiçeği genellikle Karadeniz bölgesinin  yüksek yerlerinde yetişir. İlkbahar aylarında çiçek açar, çiçeği sarı ve müthiş güzel kokusu vardır. Aşırı kokusunun etkisinde kalındığı zaman baş dönmesi yapabilir. Çiçeğin yaprakları yaklaşık 10 -15cm büyüklüğündedir. Yapraklarına dokunduğunuzda yağlı olduğunu hissedebilirsiniz.
Çifin çiçeğinin zehirli olduğu söylenegelen bir sözdür. Biz de doğruluğunu bilmiyoruz. Fakat Çiçeğin olduğu yerdeki peteklerden toplanan baldan fazla yenildiğinde zehirlediği bilinmektedir. Yakın zamanda Ordu'da çıkan bir habere göre yüksek tansiyona iyi geldiği söylenmektedir.
Asıl adının Ağu çiçeği olduğu söylenir. Hatta okuduğum bir haberde orman gülü diye yanlış bir isimle habere konu olmuştu. Fakat bizim yöremizde buna Çifin çiçeği derler. Sırf onun kokusunu almak için bile memlekete gelmeye değer.
Şu ana kadar yaptığım araştırmalarda bitkinin faydalarına/zararlarına ait bilgi yoktur.Ümit ediyorum ki yakın zamanda bu güzel kokulu çiçeğin birçok faydası bulunacaktır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Trabzonlu Ses Sanatçıları-3 Süreyya Davulcuoğlu

Trabzonlu Ses Sanatçıları-6 Fahrettin Dilaver