Bir işçi bir günde 4 metre duvar örerse...

Matematikteki işçi, duvar problemlerine farklı bir bakış açısı için bu makaleyi okumalısınız.
ilkokul, orta okul sıralarında en çok sorulan problem soruları vardır. Bir işçi bir işi şu kadar günde yapıyor, aynı işi şu kadar işçi kaç günde yapar gibi soru türleri ile çok karşılaştık.

Şimdi ben de bir soru sormak istiyorum bununla alakalı. Bir işçi bir günde 4 metre duvar yapıyor, aynı duvarda 5 işçi çalışırsa günde kaç metre duvar yapılır?

Hemen 4*5=20 metre diyebilirsiniz. Matematiksel olarak doğru bir cevap olur.

Şimdi bir de farklı bir açıdan bu işe bakalım. Her işçi tek tek çalışırsa 20 metrelik duvar yapılır. Doğru. Beş işçinin  her birine bir görev versek mesela 1. işçi kumu getirse, 2.  işçi harcı yapsa 3. işçi harcı duvarı yapana getirse 4. işçi tuğlayı alıp harcı sürse, 5. işçi de tuğlayı duvara koysa aynı işi yapan işçiler belki 20 metrelik duvar yapacakken 100 metrelik duvar yapar. Çünkü herkes sadece işin belli bir kısmında çalışıyor. Bütün işi üstlenmiyor. Herkesin yaptığı iş belli. Fazla yorulmuyor, yaptığı işi pratikleştiriyor, kolaylaştırıyor.

Eğer her işçi bu işi ferden yapsaydı önce kumu çimentoyu alacak, harcı yoğuracak, duvarın yanına getirecek, tuğlayı alacak, duvara harçlayıp koyacak. her iş için ayrı efor tüketecek. hem işe konsantresi iyi olmayacak hem de yapılan iş iyi olmayacak.

Biz de yaptığımız işleri ister iş yerinde istersek sosyal çevremizde istersek de evimizde böyle yapmalıyız. Bütün işi yapmakla uğraşarak hem daha az iş çıkarırız hem de ekip ruhunu taşımadığımız için işin altında çokça eziliriz.

Her işi bizim yapmamız gerekmiyor. baştan sona kontrol edebiliriz. Fakat o işi baştan sona yapmak zorunda değiliz. İşi bölerek bölünen işte kısmi bir uzmanlaşma meydana gelir. İşi yapanlar daha az efor harcayarak daha çok iş üretmiş olur. Hiçbiri tek başına bir işi yapamaz, hepsi birleşince bir iş olur. Puzzle gibi düşünelim, parçalar birleşince resim ortaya çıkar.

Deneyin eminim farkı göreceksiniz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Çifin çiçeği (Ağu-Avu çiçeği)

Trabzonlu Ses Sanatçıları-3 Süreyya Davulcuoğlu

Trabzonlu Ses Sanatçıları-6 Fahrettin Dilaver