Organik diye kandırılmayalım

Geçen gün kasaptan et alırken birisi geldi organik tavuk var mı diye sordu. Kasap yok dedi. O da tamam deyip gitti. Sonra araştırdım bir tavuğun ne kadar organik olabileceğini.
Öncelikle bir yiyeceğin organik olabilmesi için oluştuğu ortamın da tüm kimyasallardan arındırılmış olası gerekiyor. Bir tavuğun organik olabilmesi demek yediği yiyeceklerin de organik olması demektir. Eğer yem veriliyor ve dışarda besleniyorsa buna organik diyorlar. bu ancak "doğal" yolla beslenen tavuk olabilir.

Bizim ağzımıza hoş geliyor "organik" kelimesi. Halbuki Tarım bakanlığı organik tarımla ilgili bir yönetmelik hazırlamış http://mevzuat.basbakanlik.gov.tr/ adresi tıklayıp görebilirsiniz.

Bir domatesin organik olabilmesi için öncelikle tohumu organik olmalı. Daha sonra yetiştirileceği yerde ve yakınında 4-5 sene (bu değişebilir) hiçbir zirai ilaç ve gübre kullanılmamış olmalı. Fabrikalara ve diğer atıklara uzak olmalı. Hani köyden getirdiğimiz domatesler var ya onlar da aslında organik değil. Çünkü toprağa atılan gübreler onun kimyasını bozmuştur. Organik değil de aslında doğal yetişen ürün yiyoruz diyebiliriz. Aradaki farkı iyi bilmeliyiz.

Gelelim organik tavuğa şimdi bu açıklamadan sonra organik olarak tavuğun yetişmesi ve bunun pazarlanması, hele İstanbul'da satılması demek 100-200 tane için problem değil ama 500 bin- 1 milyon gibi rakamlarda üretim yapılacak yer var mı Türkiye'de? Yer var da yapan var mı? Şu an için organik tavuk üretimi demek doğru değil. Doğal yetişen tavuk denebilir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Çifin çiçeği (Ağu-Avu çiçeği)

Trabzonlu Ses Sanatçıları-3 Süreyya Davulcuoğlu

Trabzonlu Ses Sanatçıları-6 Fahrettin Dilaver