Kader Nedir?

En karışık konulardan biri de Kader konusudur. Konuyu inceledikçe işin içinden çıkılamaz bir hal aldığını görürsünüz. Hele bir de fazla bilgi sahibi değilseniz bu konuda o zaman işiniz daha da zorlanacaktır.
Daha önce bir yazı yazmıştım. Sigara öldürür mü diye şimdi diyorum ki evet öldürür. Çünkü biz hayatımızın gidişatına yön verebiliyoruz. Hani bazen deriz ki "kaderim böyleymiş" Hayır! kaderin öyle değildir. Bunu sen yaptığın için öyle oldu.

Peki kader nedir?
Kader insanın doğmasıyla başlayan ve ölümüne kadar devam eden olayların tümüdür diyebiliriz. Bu olayların gerçekleşme şekline de "kaza" diyoruz. İnsan doğumuyla hatta daha anne karnındayken başlayan kaderi şöyle bir örnekle açıklayalım ve kader kavramının anlaşılmasını sağlayalım.

Bir insan düşünün okula gidiyor. Birkaç gün sonra sınavı var ve o sınava çalışıyor. Öyle ki sınav konularının hepsine çalışmış olsun. Sınava da girdiğinde bütün sorunları cevaplasın. Öğretmen notları açıkladığında da tam puan almış olsun. Bu nedir? Eğer bu insan dersine çalışmasaydı ve zayıf not alsaydı ne olacaktı? Acaba dese ki "Bu benim kaderimdi o yüzden zayıf not aldım" doğru bir söz olur mu? tabi ki olmaz. Çünkü çalışmak elinde olan birşey çalışıp kazandı. işte çalışmak ve çalışmamak insanın elinde olan bir şey. Çalışıp kazandı kaderi "kaza" etti. Yani kendi kaderini oluşturdu. Çalışmakta izlediği yol kaderi oldu. Çalışıp kazanması da "kaza" oldu.

Bu örnekte açık ve net bir şekilde anlaşıldığı gibi kaderi yönlendirmek insanın elinde olan birşeydir. Şimdi aklımıza şu soru gelebilir. Biz Allah Teâla'nın bizim için ezelde irade ettiği ve levh-i mahfuza(*) yazdığı bir hayatı mı yaşıyoruz? Evet biz o hayatı yaşıyoruz. Fakat burada küçük bir ayrıntı var. Biz bizim yaşadığımız hayatı Allah CC Levh-i Mahfûz kitabına yazmıştır. Yani bizim yapacaklarımızı bildiği için yazmıştır. Allah CC yazdığı için biz yaşamıyoruz yani. Bu noktaya çok dikkat etmeliyiz.




* Levh-i Mahfûz, Arapça'da korunmuş levha anlamına gelir. İslam dini inancına göre, geçmiş ve gelecek tüm olaylar ve varlıklar Allah katında bulunan Levh-i Mahfuz'da yazılı bulunmaktadır. Kur'ân-ı Kerîm'de, tüm insanların ve varlıkların kaderlerinin Allah'ın katında, Levh-i Mahfûz'da yani "Ana Kitap"ta saklandığı şöyle bildirilmektedir: "Gökte ve yerde gizli olan hiçbir şey yoktur ki, apaçık olan bir kitapta (Levh-i Mahfuz'da) olmasın." (Neml Suresi, 75)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Çifin çiçeği (Ağu-Avu çiçeği)

Trabzonlu Ses Sanatçıları-3 Süreyya Davulcuoğlu

Trabzonlu Ses Sanatçıları-6 Fahrettin Dilaver