Çocuğunuza Hikayeler Anlatın

Çocuğumuz bizden hikaye istediğinde ilk başta aklımıza bir yazarın hikayesini anlatmak gelir. Pamuk prenses, alibaba gibi masalları anlatırız. Tabi anlatmak isteyen... Bu masalları yazanlar aslında bizden çok da farklı kişiler değillerdir. Sadece bizden farkları biraz daha tecrübeye sahip olmaları. Biz de kendi çocuğumuza kendi masallarımızı anlatabiliriz. Bizim de ali, aşye, elif gibi kahramanlarımız olabilir.
Aslında çocuğumuza anlattığımız masallar çok önemli. Çocuğumuzun günlük yaşantısındaki sorunları ona çaktırmadan masalda güzel bir dille anlatarak onu bir şeyler verebiliriz. Doğruyu yanlışı anlatabiliriz. Diyelim ki arkadaşları ile oyuncakları paylaşmıyor. O zaman paylaşmak konulu bir hikaye anlatıp paylaşmanın ne kadar güzel olduğunu vurgulayan bir hikaye anlatabiliriz. Hikayemizin daha da etkili olması için kullanacağımız argümanlar da çocuğumuzun ilgisini çeken argümanlar olmalı. Çocuk eğer arabaları seviyorsa arabaları paylaşmayı anlatmalıyız hikayemizde, çocuk bebekleri seviyorsa ona da bebekleri paylaşmayı anlatmalıyız.
Hikayemizin sonunda mutlaka iyilik, güzellik olmalı. "Paylaşmışlar ve mutlu olmuşlar..." gibi.
İlk başta hikaye kurgulamak zor olabilir ama yılmadan birkaç gün belki hafta çalışarak çocuğumuza o an ki durumunu anlatan hikayeler anlatmalıyız. Bu bizim küçük hikayelerimiz çocukların gelişimi için çok önemlidir.
Belli mi olur bakarsınız ki bir gün sizin de güzel bir çocuk hikayeleri yazarı olursunuz...

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Çifin çiçeği (Ağu-Avu çiçeği)

Trabzonlu Ses Sanatçıları-3 Süreyya Davulcuoğlu

Trabzonlu Ses Sanatçıları-6 Fahrettin Dilaver