Benim ayım neden 31 değil? Ayların hikayesi

Bizim de kullandığımız aylar neden 28,29,30 ve 31 gün çeker?

Zamanında Roma imparatoru bu işe el atmış.
O zamanlar bir yılın 365 gün 6 saat olduğu biliniyormuş. Meşhur imparator Julius Sezar Mısırlı astronomi bilgini Sosigenes'e ayları düzenlemesi emrini veriyor. Sosigenes de bir düzenleme yapıyor.
Her yıl 365 gün çekecek. Arta kalan 6 saatler her dört yılda bir son aya eklenecek. Bu son ay da Şubat ayıdır. O zamanlar ilk ay yani yılbaşı Mart ayıyla başlıyordu, Şubat ayıyla bitiyordu. Ona göre düzenleme yapıldı. Düzenlemede ilk ay 31 ikinci ay 30 üçüncü ay 31 diye ayarlama yapılarak peşpeşe gelen bir ay 30 gün bir ay 31 gün oldu. Son ay da şubat 29 gün olarak kaldı. Her dört yılda bir de 6 saatler eklenerek 30 gün oluyordu. Daha sonra Julius Sezar doğduğu aya kendi ismini verdi. Temmuz ayı (July, Julius) olarak adlandırıldı.

Sezardan sonra imparator olan Augustus O da doğduğu aya kendi ismini vermiş ve Ağustos (August, Augustus) ayı bugün de kullandığımız ismine kavuşmuş. Augustus bununla da yetinmemiş. Bakmış Sezar'ın ayı 31 gün çekiyor benim ayım 30 çekiyor. Bu bana yakışmaz benim ki de 31 olacak. Ve yılın son ayı Şubattan bir gün almış kendi ayına koymuş. sonra Ağustos ayı da 31 gün olmuş. Tabi düzen bozulmuş, olan şubat ayına olmuş. Gelen vurur giden vurur misali...

Aylarımızın bu şekilde oluştuğunu söylerler. Kim bilir belki,,,

Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Çifin çiçeği (Ağu-Avu çiçeği)

Trabzonlu Ses Sanatçıları-3 Süreyya Davulcuoğlu

Trabzonlu Ses Sanatçıları-6 Fahrettin Dilaver