Şişmanlamamak için...

Bazılarına göre fazla K, bazılarına göre de balkon diye adlandırılabilen aşırı kilo almamak için ne yapılmalı?


Bunu yazarken öncelikle belirtmek isterim ki kilo almak da vermek de insanın elinde olan birşey. Yeter ki gerçekten bunu isteyelim.



Peki neden fazla kilo alıyoruz?

Bunu kısaca aç gözlülüğümüze ve psikolojik durumumuza bağlayabiliriz. Bazı insanlar stres altında olduğunda sürekli yemek ihtiyacı hisseder ve de yer, haliyle kilolar gelir.

Bazı insanlar da "aa ne güzelmiş bir tadına bakayım, aa bu da güzel olmuş bundan da bir tabak yiyeyim." diye habire yemek yerler sonra sofradan kalkmakta zorlanırlar.

Bir de yeni çıkar abur-cubur yiyecekler var cips, kola vs gibi luzumsuz yiyecek ve içecekleri çokça tüketerek kilo almayı kolaylaştırıyoruz.



Kilo almamak için ne yapmalıyız?

İlk olarak sofraya oturduğumuzda neler yiyeceğimize dikkat etmeliyiz. Unutmayın ilaç acıdır ama şifalıdır. Şeker tatlıdır ama bir sürü zararı vardır. Bizim yemekten aldığımız tat sadece ağzımızda dilimizin aldığı tattan ibarettir. Yani midemizle bize sağladığı faydayla ilgili değildir. Şöyle bir örnekle açıklayalım: Midemizi bir saray, kapıcısını da ağız olarak nitelendirelim. Kapıcı rüşvet alıp içeri olur olmaz kişileri alırsa sarayda huzursuzluk çıkar, sarayın idaresi zorlaşır. Bunun gibi yediğimiz yiyeceklerin gerçekten bize faydalı olanlarını yemeliyiz. Şekli şemali güzel olan kutulu yiyeceklerden uzak durmalıyız.



İkinci olarak Sofradan daha midemiz tam dolmadan/doymadan kalkmalıyız. Öyle tıkabasa yemekten kaçınmalıyız. Yemek yerken de oturarak ve normal bir hızla yemeliyiz. Hızlı bir şekilde yemek hem mideyi boşuna yorar hem de yediklerimizin vitamin değerlerini düzgün alamayız, midemiz yiyecekleri hazmetmede zorluk çeker.



Zaten Bu konuda örnek alınması gerekeni örnek alsak hiçbir sorun kalmayacak. O (SAV) bir sözünde şöyle diyor. "Midenin üçte birini yemeğe, üçte birini suya, üçte birini de havaya ayırın" sözüyle de ölçülü yemenin miktarını belirttiği gibi, midenin üst kısmındaki kimyevî reaksiyonlardan dolayı oluşan gazın varlığına asırlar önce işaret etmiştir.



Üçüncü olarak da spor yapmalıyız. Sürekli oturan kişilerin kilo alması daha kolaydır. her gün yürüyüş yapabiliriz. eğer imkanımız varsa spor salonlarına gidebiliriz.



Konuyu özetlersek:

1. Bizim için gerekli olan yiyecekleri tüketmeliyiz.

2. Aşırı yemekten kaçınmalıyız.

3. Spor yapmalıyız.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Çifin çiçeği (Ağu-Avu çiçeği)

Trabzonlu Ses Sanatçıları-3 Süreyya Davulcuoğlu

Trabzonlu Ses Sanatçıları-6 Fahrettin Dilaver