Orucu incitme!

 Yeni bir Ramazan'ı daha iidrak ediyoruz. Bu kısa günlerde oruç tutmak daha kolay olur diye düşünüyordum. Ta ki insanların tepkilerini görünceye kadar. Biz yazın en sıcak günlerinde de oruç tuttuk çok şükür. Şimdi mart-nisan aylarına geldi yani gecelerin gündüzlere müsavi olduğu zamanlardayız. Hava da öyle sıcak da değil. Buna rağmen şükürsüz insanları görünce üzülüyorum. 

Sevdiğiniz bir yönetici size dese ki "Sana bir görev vereceğim, bunu yapmak biraz güçtür ama karşılığında sana çok güzel mükafatlar vereceğim". Sanırım kimse bu teklife hayır demez. Ve de verilen işi sitemsiz, eksiksiz yapmak için gayret gösterir. Eğer işi kötü yapsa sevdiği yöneticisine karşı mahcup olacak, bunu da istemez. Verilen görevi yöneticiyi sevdiği için canla başla kusursuz yapmaya çalışır. Mükafatı onun ikramı olduğu için daha bir gayret gösterir. 

Durum böyleyken bir Hadisi-i Şerifte Peygamber Efendimiz (SAV),  “Âdemoğlunun her iyiliğine on mislinden yedi yüz misline kadar karşılık verilir, ancak oruç hariç. Allah Teâla buyurur ki: Oruç benim içindir, onun mükâfatını ben veririm.” (Müslim, Sıyam, 164). Bunu okuduktan sonra yukarıdaki yönetici olayını tekrar bir gözden geçirelim: 

Allah (cc), oruç ibateti benim içindir diyor. Daha ötesi var mı? Şimdi sen oruç tutarken bin türlü bahaneler üreteceksin, başım ağrıyor, uykumu alamadım, bugün tutmasam mı, oruçluyum çok agresifim, çalışma verimim yarı yarıya düştü gibi. Sen bu halinle önce orucu incitiyorsun. Sonra da Allah (cc) sana nasip ettiği orucu tutmanın verdiği lezzetten uzak kalacaksın. Sadece aç kalmış olacaksın. 

Gel bu halden vazgeç. Sen orucu Allah (cc) için tuttuğunu unutma. Madem ki O'nun için tutuyorsun. Orucun en güzel şekilde olsun. Güler yüzlü, pozitif, başın ağırdıysa bunu kullara şikayet etme, sen kazanacağın sevabı düşün sabret. Oruc zaten sabır demek değil mi? Sabret kazan. Kaybedenlerden olma. 

Çok nasipli olduğunu unutma ve elindeki nimetin değerini bil ve koru. Allah (cc) herkese nasip etmiyor oruç tutmayı. Etrafına bak, herkes yiyip içiyor. Altın az olduğu için değerlidir. Eğer demir kadar çok olsaydı demir değerinde olurdu. Günümüzde oruç tutmak da öyle az olduğu için Allah'ın izniyle daha değerli olacak. Hele bir de bunu sitemsiz tuttuysan gel o zaman oruca oruç de. 

Sevgiler...

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Çifin çiçeği (Ağu-Avu çiçeği)

Trabzonlu Ses Sanatçıları-3 Süreyya Davulcuoğlu

Trabzonlu Ses Sanatçıları-6 Fahrettin Dilaver