Bizi yönetenlerin diploması var mı?

Bir öğretmen liseye kadar hariç en az 4 yıl okuyor. Bir hakim, bir doktor, bir mühendis en az 4-5 yıl okuyor ve meslek hakkında bilgi sahibi oluyor. Uzmanlaşmak içinse daha çok okuması lazım. Aynı şekilde bir marangoz, bir berber, bir duvar ustası, bir çiftçi de anında bu mesleği eline almıyor. Bugünden itibaren sen çiftçi olacaksın ve bize domates üreteceksin deseler bize yapabilir miyiz? Hiçbir bilgimiz olmadan o işe girersek ve de yüklü miktarda para da yatırırsak hepsi de boşa gider ziyan olur.
Gelelim bizleri yönetenlere. Belediye başkanı ile başlayalım. Bir başkan olmak için tanınmış bir çevreniz varsa ya da iyi bir partiden adaysanız evet kazanırsınız ve başkan olursunuz. Şimdi sorarım size; bu başkan başkanlığı ne kadar biliyor? İnsanları yönetmeyi, makamda oturup kalkmayı, insanlarla diyaloğu, harcamaları, ihaleleri, belediyenin yetkilerini, kısıtlarını ne kadar biliyor? Önüne gelen belgeleri imzalarken ne kadarı hakkında gerçek bilgiye sahip? Şimdi bu insan gelip bizi yönetecek ve bulunduğu yere göre belki 3-5 bin belki 300-500 binlik bir nüfusu yönetecek, onlara hizmet getirecek. Sizce ne kadar başarılı olur?
Bir de ülkeyi yöneten millet vekillerine bakalım onlar için de aynı durum söz konusudur. Bizi yönetenlerin de aynı hassasiyete sahip olmalı.
Velhasıl bence böyle bir makama gelecek kişilerin önce bir eğitime tabi tutulması gerekiyor. Eğitimin sonucunda bir sınavdan geçip kazanırlarsa adaylık hakkını elde etmeliler.
Yoksa bu ülkede yaşayanlar için bu eziyetler devam edecek.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Çifin çiçeği (Ağu-Avu çiçeği)

Trabzonlu Ses Sanatçıları-3 Süreyya Davulcuoğlu

Trabzonlu Ses Sanatçıları-6 Fahrettin Dilaver